Πως όλα μπορούν να γίνουν παιχνίδι

στην τάξη, στις ομάδες στο σπίτι

Μια βιωματική προσέγγιση της εκπαίδευσης και της γνώσης μέσα από το παιχνίδι.

Πώς ένα μάθημα ιστορίας θα μπορούσε να γίνει επιτραπέζιο παιχνίδι ή ένα μάθημα φυσικής να γίνει παράσταση κουκλοθέατρου ή ακόμα το πλύσιμο των δοντιών ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού...;

Πώς μπορούμε να εμψυχώσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από το παιχνίδι με σκοπό να προσφέρουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να αγαπήσουν και να μπορούν και τα ίδια να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της μάθησης;

πάνω Φωτογραφίες

Τα αντικείμενα

ένας σπουδαίος βοηθός στην τάξη, στις ομάδες, στο σπίτι

Μια βιωματική προσέγγιση στην αξιοποίηση των αντικειμένων καθότι τα πάντα γύρω μας μπορούν να γίνουν κούκλες και να μιλήσουμε, να εκφραστούμε να παίξουμε και να μάθουμε μέσα από αυτές!

Ένα σφουγγάρι μαυροπίνακα γίνεται πολεμιστής με μόνο όπλο του μια κιμωλία... και έτσι το μάθημα της γλώσσας γίνεται αφορμή για παιχνίδι.

Δύο τρίγωνα τσακώνονται για χάρη ενός χάρακα...η γεωμετρία ξεκινάει με ένα παιχνίδι.

Ένας χάρτης της Ελλάδας θέλει να ταξιδέψει σε άλλες χώρες και … η γεωγραφία γίνεται παιχνίδι!

Αντικείμενα απλά, καθημερινά ή ακόμα και άχρηστα γίνονται πρωταγωνιστές σε ιστορίες και μας βοηθάνε να ανακαλύπτουμε τον κόσμο γύρο μας και να μαθαίνουμε μέσα από το παιχνίδι.

Με εργαλεία τη φαντασία, το παραμύθι, τη φωνή και την κίνηση μαθαίνουμε να εμψυχώνουμε αντικείμενα και αποκτάμε έναν ευφάνταστο βοηθό μέσα στην τάξη, στις ομάδες και στο σπίτι μας.

Έτσι ένα ακόμα παιχνίδι ξεκινάει...!

πάνω Φωτογραφίες

κου-τι?

τι κρύβει μέσα το κουτί?

τι χρώμα είναι?

τι τρώει?

είναι τρομακτικό?

θα το αφήσουμε να βγει έξω?

Η φαντασία είναι όπλο των παιδιών και εργαλείο των μεγάλων. Το παιχνίδι ταΐζει την φαντασία.

Ας μην την αφήσουμε λοιπόν πεινασμένη αλλά να την ταΐσουμε με νόστιμα παιχνίδια ακόμα και αν καμιά φορά νιώθουμε λιγουλάκι κου-τοί!

Ένα βιωματικό εργαστήρι για μεγάλους που δεν φοβούνται να ψάξουν μέσα στο κουτί και να βρουν τον εαυτό τους!

πάνω Φωτογραφίες

Εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας

Ένα σεμινάριο που σκοπό του έχει να μυήσει τους συμμετέχοντες στα μαγικά μονοπάτια του κουκλοθέατρου.

Το σεμινάριο αποτελείτε από δύο σκέλη, αυτό της κατασκευής και αυτό της εμψύχωσης.

Στο κομμάτι της κατασκευής θα πειραματιστούμε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και θα κατασκευάσουμε τις δικές μας κούκλες ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας.

Στο κομμάτι της εμψύχωσης θα ασχοληθούμε με την δυναμική της θεατρικής κούκλας, όπου μέσα από τις ασκήσεις και τις συμμετοχικές δράσεις θα ανακαλύψουμε την δύναμη της.

πάνω Φωτογραφίες

Εργαστήριο κατασκευών

Τα υλικά γύρω μας είναι αμέτρητα και αρκεί να τα κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά για να τα μεταμορφώσουμε σε όμορφες χρηστικές και διακοσμητικές κατασκευές.

Το εργαστήριο αυτό έχει σκοπό να μας ανοίξει μια πόρτα για υλικά απλά και λειτουργικά που μπορούν να έχουν διαφορετικές εφαρμογές.

Θα δουλέψουμε με pappier mache, σύρμα, τσόχα, φελιζόλ, pate a sel, φυσικά υλικά και άλλα. Θα κάνουμε κατασκευές όπως ψηφιδωτό, mobile, διακοσμητικά μπολ, φωτιστικά, παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά, κοσμήματα, sous plat & άλλα πολλά από τα οποία μπορούμε εμείς να εμπνευστούμε.

To Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να εντάξουν τις τεχνικές που θα μάθουν μέσα στην τάξη, αλλά και σε γονείς και ανθρώπους που τους ενδιαφέρει γενικά η κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων.

πάνω Φωτογραφίες

Εργαστήριο kokeshi ningyo*

Η ομάδα ΟΥΠΣ! Το κουκλοθέατρο σας προσκαλεί σε ένα βιωματικό σεμινάριο για να περιπλανηθούμε στον κόσμο των παραδοσιακών ιαπωνικών κουκλών kokeshi ningyo.

Το σεμινάριο διερευνά τις παραδοσιακές Ιαπωνικές τελετουργικές κούκλες και εστιάζει στις kokeshi ningyo , κούκλες που αφιερώνονταν στα αγέννητα παιδιά καθώς και στα κορίτσια που πουλούσαν οι οικογένειες στα μπορντέλα.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση της ιστορίας των kokeshi ningyo και επίδειξη του τρόπου κατασκευής τους σε ξυλότορνο.

Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του εισηγητή θα ζωγραφίσουν ακολουθώντας παραδοσιακά μοτίβα την δική τους κούκλα..

Για το συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπάνε τις κούκλες, τις εικαστικές τέχνες και τις λαϊκές παραδόσεις.

  • ko = παιδι, keshi = σβησμένο, ningyo = κούκλα
πάνω Φωτογραφίες